Роботизована система неруйнівного вихрострумового контролю виробів зі складною геометрією - Долиненко, В.В.; Скуба, Т.Г.; Куц, Ю.В.; Галаган, Р.М.; Шаповалов, Є.В.; Коляда, В.О.; Карпинский, В.В. (Автоматическая сварка, 2017)
Виконано аналіз сучасного стану розробки автоматизованих та автоматичних систем вихрострумового неруйнівного контролю виробів зі складною геометрією. Показано необхідність створення адаптивних роботизованих систем, в яких оператор безпосередньо не задіяний в процесі виконання контролю. Виконано обґрунтування необхідності впровадження нової ефективної методології оброблення сигналів вихрових струмів, в якій використовується теорія дискретного перетворення Гільберта у поєднанні із методами теорії статистичної обробки сигналів. Запропоновано структурну схему роботизованого комплексу автоматичного контролю, що складається з промислового робота-маніпулятора, координатного столу з декількома ступенями свободи та пристроєм фіксації об’єкту контролю, автоматизованої станції з набором вихрострумових перетворювачів різних типів, блоку датчиків технічного зору, персонального комп’ютера та електронного блоку управління і оброблення вихрострумових сигналів. Виконано аналіз сучасного стану розробки автоматизованих та автоматичних систем вихрострумового неруйнівного контролю виробів зі складною геометрією. Показано необхідність створення адаптивних роботизованих систем, в яких оператор безпосередньо не задіяний в процесі виконання контролю. Виконано обґрунтування необхідності впровадження нової ефективної методології оброблення сигналів вихрових струмів, в якій використовується теорія дискретного перетворення Гільберта у поєднанні із методами теорії статистичної обробки сигналів. Запропоновано структурну схему роботизованого комплексу автоматичного контролю, що складається з промислового робота-маніпулятора, координатного столу з декількома ступенями свободи та пристроєм фіксації об’єкту контролю, автоматизованої станції з набором вихрострумових перетворювачів різних типів, блоку датчиків технічного зору, персонального комп’ютера та електронного блоку управління і оброблення вихрострумових сигналів. An analysis was carried out for relevant state of development of automated and automatic systems of eddy-current non-destructive testing of complex geometry products. The necessity is shown in development of adaptive robotic systems, in which an operator is not directly engaged in testing process. The substantiation is given for the need of implementation of new efficient methodology of eddy-current signals processing. It uses a theory of discrete Hilbert transform in combination with the methods of theory of signals statistical manipulation. A structural scheme was proposed for a robotic automatic control complex consisting of industrial robot-manipulator, coordinate table with several degrees of freedom and device for tested object fixing, automatic station with a set of eddy-current converters of different types, block of machine vision probes, PC and electron block for control and processing of eddy-current signals.