Закон електромагнітної сили - Кутковецький, В.Я. (Електротехніка і електромеханіка, 2014)
Розглянуті особливості розрахунків сил Лоренца, Ампера, взаємодії паралельних струмів та моменту електричних
машин. Вони мають винятки у застосуванні і є правилами, що випливають із закону електромагнітної сили, як похідної по координаті від енергії робочого магнітного потоку. Запропонований додаток до напрямку дії електромагнітної
сили. Розглянуті вимоги до проектування явнополюсної електричної машини. Рассмотрены особенности расчетов сил Лоренца, Ампера, взаимодействия параллельных токов и момента электрических машин. Они имеют исключения при применении и являются правилами, которые вытекают из закона электромагнитной силы, как производной по координате от энергии рабочего магнитного потока. Предложено дополнение к направлению действия электромагнитной силы. Рассмотрены требования к проектированию явнополюсной
электрической машины. Calculation peculiarities for Lorentz force, Ampere force, interaction of parallel electric currents, and the moment of electrical
machines are analyzed. They have exceptions on application,
and they are the rules which result from the law of electromagnetic force as coordinate derivative of the operating magnetic
flow. An addition to the direction of electromagnetic force action is proposed. Standards of salient-pole electrical machine
designing are considered.