Электрохимические и электрооптические характеристики дикарбоксиэтил 4,4’–дипиридилий дихлорида в лиотропной жидкокристаллической матрице - Яремчук, Г.Г.; Мирная, Т.А.; Волков, С.В.; Бордюг, А.Б.; Климушева, Г.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Изучено электрохимическое и электрооптическое поведение дикарбоксиэтил 4,4’-дипиридилий дихлорида в лиотропной жидкокристаллической матрице на основе каприлата калия. Определены потенциалы полуволн восстановления двухзарядного катиона дипиридила. Обнаружено, что электрохимические процессы в
области потенциалов восстановления дикатиона вызывают изменения электронных спектров поглощения в
видимой области длин волн, что обусловлено образованием катион-радикалов, а также их димеров. Вивчено електрохімічну та електрооптичну поведінку дикарбоксіетил 4,4’-дипіридилій дихлориду в ліотропній рідкокристалічній матриці на основі
каприлату калію. Визначено потенціали напівхвиль відновлення двозарядного катіону дипіридилу. Виявлено,
що електрохімічні процеси в області потенціалів відновлення викликають зміни в електронних спектрах поглинання у видимій області довжин хвиль, що обумовлено утворенням катіон-радикалів, а також їх димерів. Electrochemical and electrooptical behaviour
of bicarboxyethyl 4,4’-bipyridilium dichloride in lyotropic
liquid crystalline matrix based on potassium caprylate
has been studied. The potentials of redox half-waves
for discharged bipyridilium cations have been determined.
It has been found that electrochemical processes in the range
of redox potentials give rise to the changes of electronic
absorption spectra in the visible range, that results from
the cation radicals and their dimers formation.