Окиснення спиртів сивушної олії - Жизневський, В.М.; Гуменецький, В.В.; Макарчук, І.І.; Мацьків, О.О. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Вивчено окиснення спиртів сивушної олії до кисневмісних сполук — пропіонового, ізомасляного, метакрилового, ізовалеріанового альдегідів, окиснення пропіонового та ізомасляного альдегідів у відповідні кислоти
і одержано метакрилати на основі ізобутилового спирту. Досліджено окиснювальне перетворення спиртів
сивушної олії (н-пропілового, ізобутилового, ізоамілового) та ізомасляного альдегіду на цінний продукт
хімічної промисловості— метилметакрилат. Обрано високоактивні каталізатори процесів та визначено оптимальні умови їх здійснення. Изучено окисление спиртов сивушного
масла в кислородсодержащие соединения (пропионовый, изомасляный, метакриловый и изовалериановый
альдегиды), окисление пропионового и изомасляного альдегидов в соответствующие кислоты и получены метакрилаты на основе изобутилового спирта. Исследовано
окислительное преобразование спиртов сивушного масла (н-пропилового, изобутилового, изоамилового) в ценные продукты химической промышленности, а изомасляного альдегида — в метилметакрилат. Определены высокоактивные катализаторы процессов и оптимальные условия их осуществления. The work is dedicated to the oxidation
of alcohols’ obtained from grain oils into valuable oxygencontaining
compounds, such as propione, isobutyl, methacryl
and isovaleriane aldehydes with further conversion
of aldehydes into corresponding acids and obtaining of
methacrylates based on isobutyl alcohol. The oxidative
conversion of alcohol from "grain oil" and isobutyl aldehyde
into methylmethacrylate has been examined. The highactive
catalysts have been founded and process optimal
conditions have been determined.