Фізична основа закону електромагнітної індукції - Кутковецький, В.Я. (Електротехніка і електромеханіка, 2015)
Твердження про залежність ЕРС на макрорівні від зміни магнітного потоку контуру у часі невірно відображує фізичне явище електромагнітної індукції за Фарадеєм, тому що ЕРС може наводитись, якщо магнітний потік контуру не
змінюється. Зміна магнітного потоку контуру при наведенні ЕРС виникає лише як наслідок перетинання провідником
магнітних силових ліній і є винятком, який стосується лише певних класів електричних машин. Утверждение про зависимость ЭДС на макроуровне от изменения магнитного потока контура во времени неверно
отображает физическое явление электромагнитной индукции по Фарадею, т. к. ЭДС может наводиться, если магнитный поток контура не изменяется. Изменение магнитного потока контура при наведении ЭДС возникает только как следствие пересечения проводником магнитных силовых линий и является исключением, которое касается
только определенных классов электрических машин. The statement on the macro level of EMF dependence on change
in magnetic flux in time wrong reflects the physical phenomenon
of electromagnetic induction low by Faraday, because EMF can
be inducted if the magnetic flux of the circuit does not change.
Changing magnetic flux of the circuit when the electromotive
force arises is only a result of crossing the magnetic field lines
by conductor and is an exception, which applies only to certain
classes of electric machines.