Циклоалкилирование фенола метилцикленами в присутствии фосфорной кислоты - Зейналова, Л.Б.; Азимова, Р.К.; Мирзоев, В.Г.; Абасов, С.И.; Азизов, А.Г.; Расулов, Ч.К. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Исследовано циклоалкилирование фенола пяти- и шестичленными метилцикленами в присутствии катализатора-цеолита, пропитанного фосфорной кислотой, на непрерывно действующей установке. Применение
такого катализатора позволяет получать продукты с выходом в пределах 71.4—76.5% от теоретического. Досліджено циклоалкілювання фенолу
п’яти- і шестичленними метилцикленами в присутності каталізатора-цеоліта, просякнутого фосфорною кислотою, на безперервно діючій установці. Застосування
такого каталізатора дозволяє отримувати продукти з
виходом в межах 71.4—76.5% від теоретичного. The investigation of cycloalkylation
reactions of phenol with five- and six-chained methylcyclens
in the persistently operation unit in the presence
of zeoline-Y catalyst, saturated with orto-phosphatic
acid, and finding out of the influences of different parameters
on the yield and selectivity of the purposed products
are studied in the article.