Протонна провідність та релаксаційні процеси в системі вода – пірогенний алюмокремнезем, модифікований поліетиленгліколем - Андрійко, Л.С.; Зарко, В.І.; Гунько, В.М. (Поверхность, 2012)
Методом термостимульованої деполяризації досліджено вплив модифікування поверхні пірогенних кремнезему та алюмокремнеземів з різним вмістом оксиду алюмінію на релаксаційні процеси кластерів води, що формуються в 1%-них водних суспензіях оксидів. Встановлено, що ці процеси визначаються природою модифікатора. Тому вони протікають аналогічно як в 5-% розчині поліетиленгліколю, так і в суспензіях модифікованих нанооксидів завдяки сітчастій структурі шару модифікатора на поверхні оксиду. The influence of surface modification of silica and alumina/silica with different content of alumina by poly(ethylene glycol), PEG, onto the relaxation processes in water clusters formed in 1% aqueous suspension was studied by thermally stimulated depolarization current method. It was shown that these processes are mainly affected by the modifier. Therefore, they are similar for 5% aqueous solution of PEG and PEG/nanooxide suspensions because of coverage of oxide nanoparticles by the polymer. Методом термостимулированной деполяризации исследовано влияние модифицирования поверхности пирогенных кремнезема и алюмокремнеземов с различным содержанием оксида алюминия на релаксационные процесси кластеров воды, которые формируються в 1%-ных водных суспензиях оксидов. Установлено, что эти процессы определяются природой модификатора. Поэтому они протекают аналогично как в 5-%му растворе полиэтиленгликоля, так и в суспензиях модифицированных алюмокремнеземов, благодаря образованию сетчастой структуры слоя модифікатора на поверхности оксида.