Квантовохімічне дослідження особливостей взаємодії різних типів вуглецевих нанотрубок з амінокислотами - Дацюк, А.М. (Поверхность, 2012)
Напівемпіричним методом РМ3 досліджено взаємодію вуглецевих нанотрубок (ВНТ) типу (n,0) та (n,n) з амінокислотами. Знайдено рівноважні структури комплексів ВНТ типу (8,0) та (6,6) з молекулами цистеїну, гомоцистеїну, метіоніну, цистину та валіну. Встановлено, що поверхня нанотрубок є відносно інертною до взаємодії як із звичайними амінокислотами (на прикладі валіну) так і сірковмісними. Натомість, взаємодія розглянутих біомолекул сильно виражена з портами вуглецевої нанотрубки типу (8,0) та значно слабше з ВНТ типу (6,6). Interaction between carbon nanotubes (CNT) (n, 0) and (n, n) with amino acids has been investigation by semiempirical quantum-chemical method PM3. An equilibrium structures of the CNT (8.0) and (6.6) surface and ports with molecules of cysteine​​, homocysteine, methionine, cystine and valine were found. It were shown that the nanotube surface sufficiently inert to interaction as with common amino acids (for example, valine) and sulfuric aminoacids. The interaction of the considered biomolecules strongly turns with ports CNT of (8.0) and weaker with (6.6) CNT. Квантово-химическим методом РМ3 иследовано взаимодействие углеродных нанотрубок (УНТ) типа (n,0) и (n,n) с аминокислотами. Получено равновесную структуру поверхности и портов УНТ (8,0) та (6,6) с молекулами цистеина, гомоцистеина, метионина, цистина и валина. Установлено, что поверхность нанотрубок достаточно инертна к взаимодействиюкак обычных аминокислот (на примере валина) так и серосодержащих. При этом, взаимодействие рассмотреных биомолекул сильно виражено с портами УНТ типа (8,0) и более слабее с ВНТ типа (6,6).