Кинетические закономерности и перенапряжение выделения водорода на марганцевом катоде - Козин, Л.Ф.; Машкова, Н.В.; Манилевич, Ф.Д. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Исследован процесс выделения водорода на марганцевом катоде в хлоридно-хлорнокислом растворе. Для
объяснения S-образного перегиба на катодных поляризационных кривых предложено учитывать изменение
заряда поверхности электрода после достижения потенциала нулевого заряда. Определены значения перенапряжения выделения водорода при различных плотностях тока и нескольких температурах. Показано, что
при плотности тока 15.85 А/см2 следует ожидать достижения безактивационной области электродного процесса. Досліджено процес виділення водню на
марганцевому катоді в хлоридно-хлорнокислому розчині. Для пояснення S-подібного перегину на катодних
поляризаційних кривих запропоновано враховувати зміну заряду поверхні електродa після досягнення потенціалу нульового заряду. Встановлено значення перенапруги виділення водню при різній густині струму і декількох
температурах. Показано, що при густині струму 15.85
А/см2 слід очікувати досягнення безактиваційної області електродного процесу. The process of hydrogen evolution at
manganese cathode was investigated in chloride-perchlorate
solution. To explain the sigmoid inflexion on cathodic
polarization curves it is proposed to take into account
the change of electrode surface charge after reaching zero
charge potential. The values of hydrogen evolution overvoltage
at various current densities and several temperatures
were determined. It has been shown that at the current
density 15.85 A/cm2 it may be expected that the electrode
process reaches the region with zero activation energy.