Спектральні характеристики фонової електроенцефалограми дітей із зоровою дисфункцією - Редька, І.В.; Майоров, О.Ю. (Нейрофизиология, 2014)
Реєстрували фонову ЕЕГ та визначали середні значення модальної частоти (МЧ), а
також абсолютної та відносної спектральних потужностей (СП) дельта-, тета-, альфаритмів і бета1- та бета2-субритмів у 31 дитини з вродженими зоровими дисфункціями
(середня гострота зору порядку 0.2) та у 49 дітей восьми–12 років із нормальним зором. Фонова ЕЕГ-активність головного мозку дітей із зоровими дисфункціями характеризувалася зниженою абсолютною СП усіх частотних діапазонів (максимально в
альфа-діапазоні), зниженою відносною СП коливань альфа-діапазону на тлі підвищення
відносної СП дельта-діапазону (та бета2-діапазону у хлопчиків), а також підвищенням
МЧ повільнохвильової активності та бета-осциляцій (бета2-діапазону у дівчаток,
бета1- – у хлопчиків) на тлі незмінної МЧ альфа-активності у більшості ділянок кори
головного мозку. Наведені дані, вірогідно, свідчать про підвищення активності каудальних відділів стовбура головного мозку при наявності зорових дисфункцій; це
призводить до змін характеру взаємодій активуючих та деактивуючих систем мозку.
Виявлені ймовірні компенсаторні механізми в інтегративній діяльності головного мозку
при зорових дисфункціях.