The study of the radial location of quasi-coherent modes by heavy ion beam probe in the TJ-II stellarator - Khabanov, Ph.O.; Eliseev, L.G.; Khartchev, N.K.; Hidalgo, C.; Kozachek, A.S.; Krupnik, L.I.; Lysenko, S.E.; Melnikov, A.V.; Chmyga, A.A.; Deshko, G.N.; Khrebtov, S.M.; Komarov, A.D.; et al. (Вопросы атомной науки и техники, 2018)
Recent experiments in low magnetic shear flexible heliac TJ-II have shown that steady frequency and chirping
Alfvén Eigenmodes take place with 100 kHz< fAE <300 kHz at both pure NBI and combined ECR and NBI heated
plasmas with low line-averaged density ne = (0.3…1.5)×10¹⁹ m⁻³
at Low Field Side (LFS) and High Field Side
(HFS) of the plasma column. Furthermore, several types of low-frequency modes with f < 30 kHz, such as
suprathermal electrostatic modes, tearing-like modes, quasicoherent modes with long-range potential correlations,
were also observed. Power spectra for electrostatic and electromagnetic oscillations for all types of modes are
presented along with their spatial location detected by dual Heavy Ion Beam Probe (HIBP). Експерименти на стелараторі TJ-II показують, що альфвеновські моди у частотному діапазоні
100 кГц< fAE <300 кГц збуджуються в режимах з інжекцією пучка нейтральних атомів, а також в режимах з
комбінованим ЕЦР-нагріванням і нейтральною інжекцією при середньохордовій густині електронів
ne = (0,3 … 1,5)×10¹⁹ м⁻³. Моди збуджуються як на стороні слабкого, так і на стороні сильного поля. Крім
того, у плазмі TJ-II спостерігаються моди з частотами f <30 кГц, а саме моди, що збуджуються швидкими
електронами, тірінг-подібні моди, а також моди, що характеризуються далекими кореляціями електричного
потенціалу. Деякі моди мають тільки електростатичну компоненту коливань, інші також видно на спектрах
коливань густини електронів і полоїдального магнітного поля. У рамках даної роботи була визначена
радіальна локалізація кожного типу згаданих квазікогерентних мод. Для цього використовувалися два
діагностичних комплекси на пучках важких іонів, магнітні зонди і болометри (AXUV-детектори). Эксперименты на стеллараторе TJ-II показывают, что альфвеновские моды в частотном диапазоне
100 кГц< fAE <300 кГц возбуждаются в режимах с инжекцией пучка нейтральных атомов, а также в режимах
с комбинированным ЭЦР-нагревом и нейтральной инжекцией при среднехордовой плотности электронов
ne = (0,3…1,5)×10¹⁹ м⁻³. Моды возбуждаются как на стороне слабого, так и на стороне сильного поля. Кроме
того, в плазме TJ-II наблюдаются моды с частотами f < 30 кГц, а именно моды, возбуждаемые быстрыми
электронами, тиринг-подобные моды, а также моды, характеризующиеся дальними корреляциями
электрического потенциала. Некоторые моды имеют только электростатическую компоненту колебаний,
другие также видны на спектрах колебаний плотности электронов и полоидального магнитного поля. В
рамках данной работы была определена радиальная локализация каждого типа упомянутых
квазикогерентных мод. Для этого использовалось два диагностических комплекса на пучках тяжелых ионов,
магнитные зонды и болометры (AXUV-детекторы).