Вплив бактерицидної нанодисперсної добавки Ag/SiO₂ на структуру та властивості мікроволокнистих поліпропіленових матеріалів - Сап`яненко, О.О.; Дзюбенко, Л.С.; Горбик, П.П.; Цебренко, М.В.; Мельник, І.А. (Поверхность, 2012)
Переробкою суміші поліпропілен/співполіамід/(Ag/SiO₂) – (ПП/СПА/(Ag/SiO₂) – одержано поліпропіленовий мікроволокнистий матеріал (МВМ), що містить наночастинки (НЧ) срібла. Методами реологічних вимірювань, спектрофотометрії в УФ- та видимій областях, оптичної мікроскопії та ДТА вивчено вплив бактерицидної добавки Ag/SiO₂ з питомою поверхнею 215 м²/г на структуротворення та фазові переходи в сумішах ПП/СПА зі співвідношенням компонентів у %мас. 30/70. Вміст добавки у вихідному композиті ПП/(Ag/SiO₂) складав 0,05 – 3,0 мас. %. Встановлено, що НЧ добавки Ag/SiO₂ не перешкоджають реалізації волокнотворення ПП в матриці СПА. Присутність добавки за невисокого вмісту 0,05 – 0,5 % мас. стабілізує рідкі струмені ПП в розплаві суміші ПП/СПА за течії по каналу формуючого отвору. За вищої концентрації добавки, 1 – 3 мас. %, її стабілізуюча дія послаблюється внаслідок агрегації НЧ. МВМ, вилучений із екструдатів ПП/СПА/(Ag/SiO₂), містить НЧ срібла. Це є важливою обставиною для створення бактерицидних тонковолокнистих фільтрів. By processing of blend polypropylene/copolyamide/(Ag/SiO₂) – (PP/CPA/Ag/ SiO₂) – new polypropylene microfibrous material (MFM), containing nanoparticles (NP) of silver, was produced. The influence of Ag/SiO₂ bactericidal addition with area per unit of 215 m²/g on structure forming and phase transitions in PP/CPA blends with component ratio 30/70 in % of mass., have been studied with rheological measurements, UV-vis spectroscopy, optical microscopy and DTA techniques. The content of addition in pure composite was 0.05 – 3% of mass. It is established, that NP Ag/ SiO₂ additions does not interfere for fiber forming of PP in CPA matrix. At low content of addition (0.05 – 0.5% mass.), one’s presence is stabilizing the liquid jets of PP in blend melt of PP/CPA, when flowing along forming hole. At higher addition concentration (1 – 3% of mass.), one’s stabilizing action is weak because of NP aggregation. The MFM, which removed from PP/CPA/Ag/ SiO₂ extrudates, contains silver NP. This is important circumstance for creation of bactericidal and thin-fibrous filters Перероботкой смеси полипропилен/сополиамид/(Ag/SiO₂) – (ПП/СПА/(Ag/SiO₂) – получен полипропиленовый микроволокнистый материал (МВМ), содержащий наночастицы (НЧ) серебра. Методами реологических измерений, спектрофотометрии в УФ- и видимой областях, оптической микроскопии и ДТА изучено влияние бактерицидной добавки Ag/SiO₂ с удельной поверхностью 215 м²/г на структурообразование и фазовые переходы в смесях ПП/СПА с соотношением компонентов в % масс. 30/70. Содержание добавки в исходном композите ПП/(Ag/SiO₂) составляло 0,05 – 3,0 % масс. Встановлено, что НЧ добавки Ag/SiO₂ не препятствуют реализации волокнообразования ПП в матрице СПА. Присутствие добавки при невысоком содержании 0,05 – 0,5% масс. стабилизирует жидкие струи ПП в расплаве смеси ПП/СПА при течении в канале формирующего отверстия. При более высокой концентрации добавки, 1 – 3 % масс., ее стабилизирующее влияние ослабевает вследствие агрегации НЧ. МВМ, извлеченный из экструдатов ПП/СПА/(Ag/SiO₂), содержит НЧ серебра. Это является важным обстоятельством для создания бактерицидных тонковолокнистых фильтров.