Детектирование взаимодействия углеродных нанотрубок с липосомами методом спиновых зондов - Иванов, Л.В.; Картель, Н.Т.; Нардид, О.А. (Поверхность, 2012)
С использованием метода спиновых зондов проведено детектирование взаимодействия углеродных нанотрубок с липосомальными мембранами фосфатидилхолинового типа, а также с эритроцитами человека. Установлено, что введение нанотрубок во взвесь липосом приводит к вытеснению липофильных спин-меченых стероидов из липидов мембран. Белковые компоненты мембран эритроцитов повышают их вязкость (уровень иммобилизации стероидов) и снижают эффективность вытеснения спиновых меток из мембран. Using the method of spin probes it is carried out a detection of carbon nanotubes interaction with liposomal membranes of phosphatidylcholine type, as well as human red blood cells. It is established that the introduction of nanotubes into the suspension of liposomes leads to a displacement of lipophilic spin labeled steroids from lipid membranes. Protein components of erythrocyte membranes increase their strength (the level of immobilization of steroids) and reduce the efficiency of the removal of the spin label from the membranes. З використанням методу спінових зондів проведено детектування взаємодії вуглецевих нанотрубок з ліпосомальними мембранами фосфатидилхолінового типу, а також з еритроцитами людини. Встановлено, що введення нанотрубок до суспензії липосом призводить до витіснення ліпофільних спин мічених стероїдів з ліпідів мембран. Білкові компоненти мембран еритроцитів підвищують їх в'язкість (рівень іммобілізації стероїдів) та знижують ефективність витіснення спінових зондів з мембран.