Свойства нанобиокомпозитов на основе белка, высокодисперсных кремнезема и титанокремнезема - Галаган, Н.П.; Клименко, Н.Ю.; Новикова, Е.А. (Поверхность, 2012)
На основе высокодисперсного кремнезема, титанокремнезема (содержание TiO₂=20%) и белка бычьего сывороточного альбумина были получены нанобиокомпозиты, обладающие разной степенью биоактивности по отношению к деконсервированным гаметам быка. При получении нанобиокомпозитов использован метод адсорбции белка из водной фазы при рН 4,8. Построены изотермы адсорбции и рассчитаны параметры адсорбционного процесса. ИК-спектроскопия была использована для оценки характера взаимодействий БСА с поверхностью нанооксидов. Биоактивность оценивалась по параметрам движения клеток методом лазерно-допплеровской спектроскопии. Установлена ее зависимость от природы центров поверхности нанооксидов и их концентрации. Отмечено, что нанобиокомпозиты обладали меньшей способностью к агрегации в среде с клетками по сравнению с исходными нанооксидами. Nanobiocomposites based on ultrafine silica, titania/silica (containing TiO₂=20%) and protein of bovine serum albumin were obtained, showing various range of bioactivity with respect to deconservated bovine gametes. Method of adsorption of protein from aqueous phase at рН 4,8 was used for obtained of nanobiocomposites. Isotherms of adsorption were obtained and parameters of the process were calculated. Bioactivity was estimated by parameters of cell motion using laser Doppler spectroscopy. Its dependence upon the nature of on nanooxide surface and their concentration were established. It was noted nanobiocomposites demonstrate lower ability of aggregation in cell-containing media in comparison with initial nanooxides. На основі високодисперсного кремнезему, титанокремнезему (вміст TiO₂=20%) та білка бичачого сироваткового альбуміну були одержані нанобіокомпозити, які мають різний ступінь біоактивності стосовно деконсервованих гамет бика. При одержанні нанобіокомпозитів використаний метод адсорбції білка з водної фази при рН 4,8. Побудовані ізотерми адсорбції та розраховані параметри адсорбційного процесу. ІЧ-спектроскопія була використана для оцінки характеру взаємодії БСА з поверхнею нанооксидів. Біоактивність оцінювалась за параметрами руху клітин методом лазерно-допплерівської спектроскопії. Встановлена її залежність від природи центрів поверхні нанооксидів та їх концентрації. Відмічено, що нанобіокомпозити мають меншу здатність до агрегації в середовищі з клітинами в порівнянні з вихідними нанооксидами.