Агіографічний канон: проблеми рецепції - Сироїд, Д. (Слово і Час, 2013)
У статті зроблено спробу узагальнити поняття агіографічного канону як символічної форми,
системи формальних вимог і можливостей, характерної для житійної літератури на певному етапі
її розвитку. Водночас розглядаються явища, у котрих агіографічний канон виступає різновидом
ширшого поняття канону, властивого для всього ранньохристиянського мистецтва, зокрема ікони. The paper conceptualizes the hagiographic canon as a symbolic form, a system of formal
requirements and possibilities inherent to hagiographic literature at a certain stage of its
development. At the same time, as the author states, the hagiographic canon can manifest
itself as a variant of more comprehensive canons typical to all early Christian art, in particular
to icon. В статье сделана попытка обобщить понятие
агиографического канона как символической
формы, системы формальных требований и
возможностей, харак терной для житийной
литературы на определённом этапе её развития.
В то же время рассматриваются явления, в которых
агиографический канон выступает как разновидность
более широкого понятия канона, свойственного для
всего раннехристианского искусства, в частности
иконы.