Територія уявного: репрезентація історичного минулого в польській та українській белетристиці кінця ХІХ століття - Кирильчук, О. (Слово і Час, 2013)
У статті з постколоніальної перспективи розглянуто візії історичного минулого в текстах
Г. Сенкевича, М. Старицького й І. Нечуя-Левицького. Акцент зроблено на тому, що історична
белетристика аналізує образ Іншого та символізовану географію національної присутності у
просторі пограниччя. From postcolonial perspective, the article examines the visions of historical past in the texts by
Henrik Sienkiewicz, Mykhaylo Starytsky and Ivan Nechuy-Levytsky. The author argues that every
pieces of historical fiction analyzes the figure of the Other and represents the symbolic geography of
national presence in borderland spaces. В статье с постколониальной перспективы
предлагается перепрочтение взаимоотношений польской
и украинской культур. Автор рассматривает видение
исторического прошлого в текстах Генрика Сенкевича,
Михаила Старицкого и Ивана Нечуя-Левицкого. Акцент
сделан на том, что в исторической беллетристике
анализируется образ Другого и символизируемая
география национального присутствия в пространстве
пограничья.