Панміфічна модель світосприймання: спроба систематизації - Пахаренко, В. (Слово і Час, 2013)
У статті зроблено спробу окреслити панміфічну модель світосприймання. Автор розглядає
міф як інтуїтивно-логічну, образну форму пізнання буття, розрізняє два ступені міфу –
абсолютний і відносний, які на функціональному рівні виявляються у власне і псевдоміфах, а
на хронологічному – в архе- і неоміфах. The paper attempts to sketch out the panmythic worldview model. The author treats myth as an
intuitive-logical figurative form of existential experience. He distinguishes two layers of myth – an
absolute and a relative one. Both of them manifest themselves in myths and pseudo-myths (functional
level), as well as in archetypal myths and neomyths (chronological level). В статье сделана попытка очертить панмифическую
модель мировосприятия. Автор рассматривает миф
как интуитивно логическую, образную форму познания
бытия, различает две степени мифа – абсолютный и
относительный, которые на функциональном уровне
проявляются в собственно и псевдомифах, а на
хронологическом – в архе- и неомифах.