Кіно й телебачення чи троянський кінь? - Мужук, Л. (Слово і Час, 2013)
Системне руйнування українського мовного середовища триває багато віків, але нинішній
період для живої української мови найнебезпечніший. Агресивній ефірній чужомовній інтервенції
не чинять гідного опору україномовні культурно-інформаційні засоби. У статті висвітлюються
головні причини, за якими – масштабний процес деградації інформаційно-культурної сфери
України. The systematic destruction of Ukrainian lingual environment has been lasting for many ages, but the
most dangerous period for Ukrainian language appears to be the present one. There is no deserved
rebuff of Ukrainian media against aggressive foreign language intervention. The paper highlights the
main causes of massive degradation process within the information and cultural areal of Ukraine. Системное разрушение украинской языковой среды
продолжается многие века, но нынешний период для
живого украинского языка наиболее опасен. Агрессивной
эфирной иноязычной интервенции не оказывают
достойное сопротивление украиноязычные культурно-информационные средства. В статье освещаются
основные причины, за которыми – масштабный процесс
деградации информационно-культурной сферы Украины.