Ритуал прощання зі світом на Запорожжі та поема Тараса Шевченка "Чернець" - Іваннікова, Л. (Слово і Час, 2013)
У статті розглядається фольклорна основа поеми Тараса Шевченка “Чернець”, а саме
субкультурні звичаї запорозького козацтва, пов’язані зі вступом до товариства, смертною карою,
розподілом майна, подвигами юродства. Проведено паралелі з чернечим життям. Авторка
доводить, що всі ці звичаї становлять собою різні етапи ритуалу прощання з білим світом
запорожця, який правдиво відображений у поемі Т. Шевченка. The paper considers the folklore background of Taras Shevchenko’s poem “The Friar”, namely, the
Zaporozhian subcultural tradition of entry into community, capital punishment, property distribution,
and the feats of fools for Christ’s sake. The author draws parallels to everyday practices of the friars,
and argues that all those traditions represent different stages of the ritual of departure from the world
by Zaporozhian Cossacks that is faithfully depicted in the poem by T. Shevchenko. В статье рассматривается фольклорная основа
поэмы Т. Шевченко “Чернець”, а именно субкультурные
обычаи запорожского козачества, связанные с
приемом в товарищество, смертными казнями,
разделом имущества, с подвигами юродства.
Проводятся параллели с монашеской жизнью. Автор
доказывает, что все эти обычаи являют собой разные
этапы ритуала прощания с белым светом запорожца,
правдиво изображенного в поэме Т. Шевченко.