Radiation induced optical centers in magnesium aluminate spinel ceramics - Gritsyna, V.T.; Kazarinov, Yu.G.; Moskvitin, A.A.; Reimanis, I.E. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
There were investigated the optical absorption centers formation in magnesium aluminate spinel ceramics under irradiation with UV-light, X-, and gamma-rays. The lithium fluoride doped ceramics were produced by using hot-pressing technology. It was revealed that generation by irradiation changes in optical absorption spectra can be used for detection of invisible point defects in prepared ceramics, their distribution through the bulk of spinel disk, and predict the behavior of ceramics in different radiation fields. Исследовано образование оптических центров поглощения в керамике магнийалюминиевой шпинели при облучении УФ-светом, рентгеновскими или гамма-квантами. Керамика шпинели с добавками фторида лития была приготовлена с помощью технологии горячего прессования. Обнаружено, что вызванные облучением изменения в оптических центрах поглощения могут быть использованы для детектирования невидимых точечных дефектов в полученной керамике, их распределения по объему керамического диска, а также для предсказания поведения керамики в различных радиационных полях. Досліджено утворення оптичних центрів поглинання в кераміці магнійалюмінієвої шпінелі під дією УФ-світла, рентгенівських та гама-квантів. Кераміка шпінелі з добавками фториду літію готувалась методом гарячого пресування. Знайдено, що зміни в спектрах оптичного поглинання, які виникли при опроміненні, можуть бути використані для виявлення невидимих точкових дефектів в кераміці, їх розподілу по об’єму керамічного диску, а також прогнозувати поведінку кераміки в різних радіаційних полях.