Микроструктура деформированной волочением при Т=77 К стали Х16Н15М3Б при имплантации ионов аргона - Воеводин, В.Н.; Волчок, О.И.; Копанец, И.Е.; Неклюдов, И.М.; Никитин, А.В.; Оковит, В.С.; Соколенко, В.И.; Толстолуцкая, Г.Д.; Черняк, Н.А.; Чиркина, Л.А. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Изучено влияние облучения ионами аргона (Е=1,4 МэВ, 12 dра) на микроструктурные параметры и физико-механические свойства аустенитной стали 06Х16Н15М3Б, предварительно деформированной волочением при 77 К. Из анализа результатов измерения магнитного гистерезиса стали и внутреннего трения в области 300…750 К следует, что используемый режим облучения стимулирует структурно-фазовые перестройки, приводящие к очистке твёрдого раствора от атомов углерода и реализации обратного α→γ-превращения. Досліджено вплив опромінювання іонами аргона (Е=1,4 МеВ, 12 dpa) на мікроструктурні параметри та фізико-механічні властивості аустенітної сталі 06Х16Н15М3Б, попередньо деформованої волочінням при 77 К. З аналізу результатів вимірювання внутрішнього тертя в області 300…750 К, а також магнітних характеристик випливає, що використаний режим опромінення стимулює структурно-фазові перебудови, які призводять до очищення твердого розчину від атомів вуглецю та реалізації зворотного α→γ-перетворення. The influence of an irradiation by argon ions (E = l,4 MeV, 12 dpa) on microstructural parameters and physical and mechanical properties of austenitic steel KH16N15M3B, previously deformed by drawing at 77 К is investigated. From the analysis of measurement results of internal friction in temperature range 300…750 K, and also magnetic properties follows, that the used regime of irradiation stimulates the structural-phase transformations which lead to cleaning a solid solution from atoms of carbon and realization of inverse α→γ-transmutation.