Композиція ліричних творів Шевченка (сюжетно-тематичний рівень) - Чамата, Н. (Слово і Час, 2013)
У статті здійснено спробу виокремити моделі композиційної організації Шевченкових ліричних
творів малих жанрів, сформованих на основі головних принципів сюжетно-тематичного розвитку
в ліриці. Авторка доходить висновку, що, попри існування композиційної домінанти, абсолютна
більшість віршів Шевченка – різноваріантна комбінація структурних елементів, які витворюють
у кожному випадку індивідуальну композиційну модель. The paper tries to define the models of composition typical of “small” genres of Shevchenko’s
lyrical heritage in terms of the main principles of plot and thematic development in lyric poetry. The
author comes to the conclusion that, notwithstanding the stringency of composition, the overwhelming
majority of Shevchenko’s poems should be seen as a multifaceted combination of structural elements
representing a variety of individual compositional models. В статье предпринята попытка выделить модели
композиционной организации шевченковских
лирических произведений малых жанров,
сформированных на основе главных принципов
сюжетно-тематического развития в лирике. Автор
приходит к выводу, что, наряду с существованием
композиционной доминанты, абсолютное
большинство стихотворений Шевченко –
разновариантная комбинация структурных
элементов, которые создают в каждом из случаев
индивидуальную композиционную модель.