Давнє письменство у студіях Василя Доманицького - Поліщук, В. (Слово і Час, 2013)
Проаналізовано рецепцію Василем Доманицьким широкого кола питань давньої української
літератури, відзначено особливості студіювання вченим означеної проблематики. Наголошено на
його науковому об’єктивізмі, глибокому архіво- та джерелознавстві, на виразно проукраїнських
світоглядних, історіософських позиціях в осмисленні різних літературних явищ, зокрема в царині
давнього письменства. Акцентована належна компетентність ученого у сфері медієвістики,
енциклопедичність знань, вартісність низки його публікацій саме в галузі давньої української
літератури. The paper analyzes Vasyl Domanytsky’s reception of the large scope of issues concerning ancient
Ukrainian literature, as well as his research methods. The author emphasizes Domanytsky’s scientific
objectivism, his in-depth skill in handling archival sources, pro-Ukrainian worldview and historiosophic
approach to different literary phenomena, particularly concerning ancient literature, as well as his
outstanding familiarity with medieval history, encyclopedic knowledge and the highest value of his
publications in the realm of ancient Ukrainian literature. В статье анализируется рецепция Василием
Доманицким широкого круга вопросов древней
украинской литературы, отмечаются особенности
изучения ученым обозначенной проблематики.
Сделано ударение на его научном объективизме,
глубоком архиво- и источниковедении, на
выразительно проукраинских мировоззренческих,
историософских позициях при осмыслении
различных литературных явлений, в частности
в сфере древней литературы. Отмечается
надлежащая компетентность ученого в сфере
медиевистики, энциклопедичность знаний,
ценность ряда его публикаций именно в области
древней украинской литературы.