Євген Плужник і античність: експресіоністський акцент у неоромантичному прочитанні прецедентного тексту - Гальчук, О. (Слово і Час, 2013)
Стаття присвячена дослідженню античного “сліду” в ліриці Є. Плужника. Проаналізовано
основні тематичні сходження з античними джерелами. Визначені особливості авторської
інтерпретації образів і мотивів прецедентного походження, зумовлені експресіоністськими
тенденціями у творчості поета-неоромантика. The article studies the antique “trace” in Yevhen Pluzhnyk’s lyric poetry. The author analyzes the
convergences of the latter with antique sources, and explores the writer’s interpretation of images
and motifs of precedent origin called forth by expressionist tendencies inherent to the lyrical heritage
of Ukrainian neoromantic. Статья посвящена исследованию античного
“следа” в лирике Е. Плужника. Проанализированы
основные тематические совпадения с античными
источниками. Определяются особенности
авторской интерпретации образов и мотивов
прецедентного происхождения, обусловленные
экспрессионистской тенденциями в творчестве
поэта – неоромантика.