Пошук джерел космічних променів з енергіями понад 10²⁰ еВ - Гнатик, Р.Б. (Кинематика и физика небесных тел, 2016)
Джерела космічних променів надвисоких енергій (E > 10¹⁸ еВ) досі залишаються невідомими, головно внаслідок втрати напрямку на джерело при відхиленнях траєкторій космічних променів у міжгалактичному та галактичному магнітних полях. Зі збільшенням енергії (жорсткості) променів вплив магнітного поля послаблюється, тому найперспективнішим виявляється пошук джерел для подій з найвищою енергією. У роботі розширено вибірку космічних променів надвисоких енергій (Е > 1020 еВ) з 33 до 42 подій за рахунок калібрування подій детектора AUGER. Источники космических лучей сверхвысоких энергий (E > 10¹⁸ эВ) до сих пор остаются неизвестными, в основном в результате потери направления на источник при отклонениях траекторий космических лучей в межгалактическом и галактическом магнитных полях. С увеличением энергии (жесткости) лучей влияние магнитного поля ослабевает, поэтому наиболее перспективным оказывается поиск источников для событий с наивысшей энергией. В работе расширена выборка космических лучей сверхвысоких энергий (E > 1020 эВ) с 33 до 42 за счет калибровки событий детектора AUGER.