"Жанр" аналізу окремого твору в шевченкознавстві: обґрунтування актуальності - Клочек, Г. (Слово і Час, 2014)
У статті обґрунтовано актуальність “жанру” аналізу окремого твору в шевченкознавстві,
розглядаються основні моменти у формуванні його дослідницьких принципів. Аргументовано
думку про те, що дослідницький спосіб аналізу окремого твору, здійснений методом
повільного прочитання, зумовлює поглиблену інтерпретацію творчості Шевченка, сприяє
оживленню наявного шевченкознавчого дискурсу, активізує його діалог із суспільною
свідомістю. The article substantiates the “genre” of a separate work analysis in Shevchenko studies and highlights
its basic scientific grounds. The author argues that analyzing separate texts of Shevchenko by way of
close reading technique we could stipulate a more profound interpretation of Shevchenko’s oeuvre,
revitalize the discourse of Shevchenko studies, and promote the dialogue between academicians
and society. В статье обосновывается актуальность в шевченковедении
“жанра” анализа отдельного произведения, рассматриваются
основные моменты в формировании его исследовательских
принципов. Аргументируется мысль о том, что
исследовательский способ анализа отдельного произведения,
проведенный методом “медленного чтения”, обусловливает
углубленную интерпретацию творчества Шевченко, оживляет
существующий шевченковедческий дискурс, активизирует его
диалог с общественным сознанием.