Морська тематика в українському літописанні - Мишанич, Я. (Слово і Час, 2014)
Морська тематика в українському літописанні зустрічається досить рідко через певну
географічну віддаленість основних історичних подій від моря та приморських територій. При
уважному прочитанні літописних текстів виявляємо певну увагу до моря та водойм із боку авторів.
І, попри помірну частоту згадування, море посідало досить важливе місце в середньовічному
світі Східної Європи взагалі й України зокрема. The marine themes are rarely observed in Ukrainian chronicles because of geographic distance
separating basic historic events and coastal territories. Nevertheless, a careful reading of chronicles
reveals a certain attention the authors paid to seas and other bodies of water. Even more so, since,
despite the sparse record of the seas, they played an important role in medieval Eastern Europe in
general and in Ukraine in particular. Морская тематика в украинском летописании не получила
широкого распостранения из-за значительной удаленности
основных исторических событий от моря и приморских
территорий. При вдумчивом прочтении летописных текстов
видим, что некоторое внимание морю их авторами все
же приделялось. И, несмотря на умеренное количество
летописных посылов, море все же занимало важное место
в средневековом мире Восточной Европы и в частности
Украины.