Биполярный молекулярный поток в источнике IRAS 17233-3606 - Антюфеев, A.В.; Шульга, В.М.; Зинченко, И.И. (Кинематика и физика небесных тел, 2016)
На радиотелескопе APEX (Чили) проведено картографирование области звездообразования большой массы IRAS 17233-3606 в линии молекул ¹³CO(J = 2-1) и C¹⁸O(J = 2-1) на длине волны 1.4 мм. Анализировалась низкоскоростная часть биполярного потока в этом источнике, а также найдены его основные параметры. Анализ производился с помощью метода расчета параметров низкоскоростной части биполярных потоков, исключающего влияние окружающего неподвижного облака на рассчитываемые параметры потока. Показано, что масса низкоскоростной части потока во много раз превышает массу его высокоскоростной части, а их энергии сравнимы. Ядро молодого звездного объекта существенно деформировано влиянием биполярного потока. На радіотелескопі APEX (Чилі) проведено картографування масивної області зореутворення IRAS 17233-3606 у лініях молекул ¹³CO(J = 2-1) і C¹⁸O(J = 2-1) на довжині хвилі 1.4 мм. Аналізувалась низькошвидкісна складова біполярного потоку в цьому об’єкті, а також знайдено його основні параметри. Аналіз провадився за допомогою методу розрахунку параметрів низькошвидкісної складової біполярних потоків, що виключає вплив навколишньої нерухомої хмари на розрахованi параметри потоку. Показано, що маса низькошвидкісної складової потоку у багато разів перевищує масу його високошвидкісної частини, а їхні енергії сумірні. Ядро молодого зоряного об’єкта істотно деформованe впливом біполярного потоку. The high-mass star-forming region IRAS 17333-3606 has been mapped in ¹³CO(J = 2-1) and C¹⁸O(J = 2-1) lines in the submillimeter wavelength range. APEX (Chile) radio telescope has been used. The analysis of the low-velocity part of the molecular outflows has been carried out and the main parameters of outflow have been determined. We used a novel approach for calculation of parameters of the low-velocity part of bipolar molecular outflow in molecular clouds. The approach excludes the influence of the surrounding cloud on the parameters of the molecular outflow. Mass of the low-velocity parts is much greater than the high-velocity part of the molecular outflow and their energies are comparable. The core of the young stellar object is significantly deformed by the impact of the molecular outflow.