Перенапряжение выделения водорода на жидком галлиевом электроде в щелочном растворе фторида калия - Козин, Л.Ф.; Гайдин, А.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Изучены закономерности выделения водорода при катодной поляризации жидкого галлиевого электрода в щелочном фторидном электролите при температурах 30—60 °С. Определены кинетические параметры катодного процесса выделения водорода — токи обмена (6.76×10^–4 — 3.98×10^–3 А/см^2), коэффициенты переноса электронов в катодном процессе (αГ = 0.42—0.33) и энергия активации Еа = 43.32 кДж/моль. Рассмотрен механизм электрохимического процесса выделения водорода из исследованного раствора на жидком галлиевом электроде. Вивчено закономірності виділення водню при катодній поляризації рідкого галієвого електрода в лужному фторидному електроліті при температурах 303—333 К. Визначено кінетичні параметри катодного процесу виділення водню — струми обміну (6.76×10^–4 — 3.98×10^–3 А/см^2), коефіцієнти переносу електронів у катодному процесі (αГ = 0.42—0.33) та енергію активації (Еа = 43.32 кДж/моль). Розглянуто механізм електрохімічного процесу виділення водню з дослідженого розчину на рідкому галієвому електроді. Rules of hydrogen evolution have been studied during cathode polarization of liquid gallium electrode in an alkaline fluoride electrolyte at the temperatures of 303—333 К. The kinetic parameters of cathodic process of hydrogen evolution have been determined, they are exchange currents (6.76×10^–4 — 3.98×10^–3 А/cm^2), coefficients of transfer of electrons in the cathodic process (αГ = 0.42—0.33) and activation energy (Ea = 43.32 kJ/mole). The mechanism of electrochemical process of hydrogen evolution from the investigated solution on a liquid gallium electrode is considered.