Моделювання світіння зони H II, що оточує область зореутворення, з урахуванням еволюції структур, утворених супервітром - Кошмак, І.О.; Мелех, Б.Я. (Кинематика и физика небесных тел, 2017)
Представлено метод мультикомпонентного фотоіонізаційного моделювання світіння зони H II навколо області зореутворення. Внутрішня структура зони H II визначалася еволюційною моделлю «бульбашки» супервітру від центральної області зореутворення. Для задання радіальних розподілів густини газу, швидкості руху газових шарів та температури в області вільного розльоту супервітру використано модель Шевальє та Клега (1985), а у каверні — модель Уївера та ін. (1977). Хімічний вміст у цих внутрішніх компонентах «бульбашки» задавався з результатів моделювання еволюційного популяційного синтезу. Зовнішні компоненти наших моделей описують тонкий шар газу високої густини, утворений ударною хвилею зоряного супервітру з навколишнього газу, та незбурену гідродинамічно зону H II відповідно. Вхідні параметри моделювання задавалися з попередньо розрахованих нами еволюційних моделей спалахів зореутворення, основаних на трьох типах еволюційних треків. Розраховано еволюційні сітки низькометалічних мультикомпонентних моделей. Зроблено порівняльний аналіз результатів їхнього розрахунку зі спостережними даними. Представлен метод мультикомпонентного фотоионизационного моделирования свечения зоны H II вокруг области звездообразования. Внутренняя структура зоны H II определялась эволюционной моделью «пузыря» суперветра от центральной области звездообразования. Для определения радиальных распределений плотности газа, скорости движения газовых слоев и температуры в области свободного разлета суперветра использована модель Шевалье и Клэгга (1985), а в каверне — модель Уивера и др. (1977). Химическое содержание внутренних компонентов «пузыря» задавался по результатам моделирования эволюционного популяционного синтеза. Внешние компоненты наших моделей описывают тонкий слой газа высокой плотности, образованый ударной волной звездного суперветра с окружающего газа, и «обычную» зону H II соответственно. Входные параметры моделирования задавались с предварительно рассчитанных нами эволюционных моделей вспышек звездообразования, основанных на трех типах эволюционных треков. Рассчитаны эволюционные сетки низкометаллических мультикомпонентных моделей. Сделан сравнительный анализ результатов их расчета с наблюдаемыми данными. The method of multicomponent photoionization modelling of H II region surrounding the star-forming region was presented. Internal structure of H II region defined by evolutionary model of superwind «bubble» from the central star-forming region. To set the radial distribution of gas density, motion velocity of gas and temperature in region of free expansion of superwind we used model by Clegg and Chevalier (1985), and in the cavity — model by Weaver et al. (1977). The chemical abundances obtained from evolutionary population synthesis modelling were used in internal components of «bubble». External components of our models describe the thin layer of high-density gas formed by shock wave of stellar superwind from surrounding gas, and «typical» H II region correspondingly. Input parameters of modelling were set from pre-calculated evolutionary models of starburst based on three types of evolutionary tracks. Calculated evolutionary grid of low-metalicity multicomponent models. Also the comparative analysis of results of calculation and observable data is represented.