Динаміка трансформації фігури Землі - Церклевич, А.Л.; Заяць, О.С.; Шило, Є.О. (Кинематика и физика небесных тел, 2017)
Вивчається планетарна динаміка вікових змін форми Землі на основі апроксимації висот поверхні літосфери двовісним еліпсоїдом. За даними ГНСС-вимірювань на перманентних станціях у північній і південній півкулях в сучасну епоху, а також на основі моделей палеореконструкцій материків і водної поверхні виявлені трендові закономірності вікових змін параметрів фігури Землі. Изучается планетарная динамика вековых изменений формы Земли на основе аппроксимации высот поверхности литосферы двухосным эллипсоидом. По данным ГНСС-измерений на перманентных станциях в северном и южном полушариях в современную эпоху, а также на основе моделей палеореконструкций материков и водной поверхности выявлены трендовые закономерности вековых изменений параметров фигуры Земли. Planetary dynamics of secular Earth shape changes are studied based on the approximation of the physical Earth surface by biaxial ellipsoid. The secular changes of Earth-shape parameters were revealed from the analysis of following data: modern GNSS measurements on permanent stations in the Northern and Southern Hemispheres and paleoreconstructions model for continental and ocean surfaces.