Художнє втілення архетипу землі в ліриці Наталки Білоцерківець - Ачкан, Л. (Слово і Час, 2014)
У статті розглянуто архетип як багатоаспектне явище, окреслено джерела та розвиток
цього поняття. Проаналізовано архетип землі в ліриці Наталки Білоцерківець у проблемних
площинах земля – мати, земля – людина та ін. Виявлено специфіку інтерпретації архетипу
землі. Акцентовано на особливості творчої манери поетеси. The article studies archetype as a multifaceted phenomenon and outlines the sources and the
history of this notion. The author focuses on the Earth Mother archetype in poetic works by Natalka
Bilotserkivets, in particular on the concepts of the Earth Mother and the Earth Human. The paper
defines the specifics of the Earth archetype and elucidates the peculiarity of the poetess’ individual style. В статье рассмотрен архетип как многоаспектное явление,
очерчены истоки и развитие этого понятия. Проанализирован
архетип земли в лирике Наталки Белоцеркивец в проблемных
плоскостях земля – мать, земля – человек и др. Выявлена
специфика интерпретации архетипа земли. Акцент сделан
на особенности творческой манеры поэтессы.