Исследование линий Hα и Hβ в спектре звезды HD 206267 - Рустамов, Д.Н.; Абдулкеримова, А.Ф. (Кинематика и физика небесных тел, 2017)
Приводятся результаты исследований линий Hα и Hβ в спектре звезды HD 206267. Наблюдения были проведены в 2011—2014 гг. в кассегреновском фокусе 2-м телескопа Шамахинской астрофизи-ческой обсерватории им. Н. Туси НАН Азербайджана с помощью эшеле-спектрометра. Впервые было выявлено движение дискретных абсорбционных компонентов (DAC) в ядре линии Hα, от красной стороны к фиолетовой. Впервые были выявлены: стабильная в фиолетовом крыле линии Hα, изменение в противофазе лучевых скоростей и эквивалентных ширин линии Hα, независимость изменений эквивалентных ширин линии Hβ от фазы орбитального периода. Спектральных признаков (например, сильных эмиссий), согласно которым эту звезду можно было бы считать источником рентгеновского излучения, не обнаружено. Приводяться результати досліджень ліній Hα і Hβ у спектрі зірки HD 206267. Спостереження було проведено в 2011—2014 рр. в кассегренівському фокусі 2-м телескопа Шамахинської астрофізичної обсерваторії ім. Н. Тусі НАН Азербайджану за допомогою ешеле-спектрометра. Вперше було виявлено рух дискретних абсорбційних компонентів (DAC) в ядрі лінії Hα, від червоного боку до фіолетового. Вперше було виявлено: стабільну емісію у фіолетовому крилі лінії Hα, зміни у протифазі променевих швидкостей та еквівалентних ширин лінії Hα, незалежність змін еквівалентних ширин лінії Hβ від фази орбітального періоду. Спектральних ознак (наприклад, сильних емісій), згідно з якими цю зірку можна було б вважати джерелом рентгенівського випромінювання, не виявлено. The results of investigations of the Hαand Hβ; lines in the spectrum of the star HD 206267 are presented. Observations were carried out in 2011—2014 at the Cassegrain focus of the 2-m telescope of the N. Tusi Shamakhy Astrophysical Observatory of NAS of Azerbaijan by using an echelle spectrometer. The moving discrete absorption components in the core of line Hα from the red side to the violet, the stable emission in the violet wing of the line Hα, the antiphase variation of the radial velocities and equivalent widths of the line Hα, and the independence of the changes of the equivalent widths of the line Hβ; from the phase of the orbital period have been revealed for the first time. A spectral feature according to which this star can be considered as a source of X-ray radiation has not been found.