Молекули в ранньому Всесвіті - Новосядлий, Б.; Сергієнко, О.; Шульга, В.М. (Кинематика и физика небесных тел, 2017)
Ми вивчаємо формування перших молекул, негативних іонів водню та молекулярних іонів у моделі Всесвіту з космологічною сталою та холодною темною матерією. Космологічна рекомбінація описується в рамках модифікованої моделі ефективного 3-рівневого атома, а кінетика хімічних реакцій — в рамках мінімальної моделі для водню, дейтерію та гелію. Встановлено, що викликані неточностями в розрахунку космологічної рекомбінації похибки відносних концентрацій молекул сягають 2-3 %. Мы изучаем формирование первых молекул, отрицательных ионов водорода и молекулярных ионов в модели Вселенной с космологической постоянной и холодной темной материей. Космологическая рекомбинация описывается в рамках модифицированной модели эффективного 3-уровневого атома, а кинетика химических реакций — в рамках минимальной модели для водорода, дейтерия и гелия. Установлено, что вызванные неточностями расчета космологической рекомбинации погрешности относительных концентраций молекул составляют 2-3 %. We study the formation of first molecules, negative Hydrogen ions and molecular ions in model of the Universe with cosmological constant and cold dark matter. The cosmological recombination is described in the framework of modified model of the effective 3-level atom, while the kinetics of chemical reactions in the framework of the minimal model for Hydrogen, Deuterium and Helium. It is found that the uncertainties of molecular abundances caused by the inaccuracies of computation of cosmological recombination are about 2-3 %.