Роль параметрів сонячного вітру у зміні поведінки орбітального руху штучних супутників Землі - Ковальчук, М.М.; Гірняк, М.Б.; Баран, О.А.; Стоділка, М.І.; Вовчик, Є.Б.; Білінський, А.І.; Благодир, Я.Т.; Вірун, Н.В.; Апуневич, С.В. (Кинематика и физика небесных тел, 2017)
У роботі продовжено дослідження впливу параметрів сонячного вітру та геомагнітної активності на зміну періодів орбітального руху ШСЗ. Використовувались значення періодів орбітального руху некерованих супутників з бази даних української мережі оптичних станцій (УМОС) за 2012—2014 рр., які зіставлялись зі значеннями геомагнітного планетарного індексу Kρ та з енергетичними спектрами протонів і електронів, отриманими супутниками типу GEOS для подій, у межах яких змінювались періоди обертання ШСЗ (усі геліо- і геодані взято з бази даних Центру прогнозування космічної погоди SWPC NOAA). В работе продолжены исследования влияния параметров солнечного ветра и геомагнитной активности на изменения периодов орбитального движения ИСЗ. Использовались значения периодов орбитального движения неуправляемых спутников из базы данных украинской сети оптических станций (УМОС) за 2012— 2014 гг., которые сопоставлялись со значениями геомагнитного планетарного индекса Kρ и энергетическими спектрами протонов и электронов, полученными спутниками типа GEOS для событий, в пределах которых изменялись периоды вращения ИСЗ (все гелио- и геоданные взяты из базы данных Центра прогнозирования космической погоды SWPC NOAA). We continued investigation of behavior of artificial satellites on orbit based on the complex comparison of the parameters of solar wind and geomagnetical activity with the changes of periods of orbital motion of the satellites. We used: 1) the periods of orbital motion of unсontrolled satellites from database of Ukrainian network of optical stations (УМОС) for 2012—2014 years; 2) the geomagnetic planetary indexes Kρ; 3) the energy spectra of protons and electrons obtained by satellites type GEOS for events during which the periods of orbital rotation of the satellites changed (all helio- and geo-data were taken from the database of Space Weather Prediction Center NOAA).