Клінічні аспекти резистентності раку молочної залози до антрациклінових антибіотиків - Півнюк, В.М.; Тимовська, Ю.О.; Пономарьова, О.В.; Олійниченко, Г.П.; Анікусько, М.Ф.; Зотов, О.С.; Мотузюк, І.М.; Чехун, В.Ф. (Інститут експериментальної патології, онкології та радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України Київська міська онкологічна лікарня Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, Київ, Україна, 2009)
Проаналізовані дані літератури щодо проблеми резистентного до антрациклінових антибіотиків раку молочної залози (РМЗ).
Подані основні механізми формування лікарської резистентності та
критерії визначення первинної чи набутої резистентності в клінічній
практиці. Проведений ретроспективний аналіз застосування індукційної
поліхіміотерапії (ПХТ) у 247 хворих на РМЗ для визначення первинної
резистентності. Хворим з місцевопоширеним РМЗ призначали 2–4 курси
ПХТ за схемою CAF та визначали ефект за системою RECIST та ступенем терапевтичного патоморфозу. Наведені дані про зв’язок між первинною резистентністю та віком хворої, мітотичною активністю, рецепторним статусом та ступенем диференціювання пухлин. На основі
даних літератури та власних досліджень запропоновані шляхи подолання первинної резистентності. Ключові слова: рак молочної
залози, лікарська резистентність,
антрациклінові цитостатики,
ліпосомальні препарати. Literature is reviewed dealing with resistance
of breast cancer (BC) to anthracycline antibiotics. Main
mechanisms involved in the formation of medicinal
resistance are presented as well as criteria to differentiate
primary resistance from resistance acquired in clinical
practice. Outcomes of induction polychemotherapy
(PCT) in 247 breast cancer patients are analyzed
retrospectively in the context of identification of primary
resistance. Patients with locally disseminated BC were
exposed to 2 to 4 courses of PCT (CAF scheme). The
outcomes were evaluated based on RECIST system and
degree of therapeutic pathomorphosis. Correlations are
shown between the primary resistance and the patient’s
age, mitotic activity, receptor status, and degree of tumor
differentiation. Based on literature and own findings,
approaches to overcome the primary resistance are
suggested.
Key Words: breast cancer, medicinal resistance,
anthracycline cytostatics, liposomal drugs.