Магнетар SGR 1900+14 як потенційне джерело галактичних космічних променів з енергіями понад 10²⁰ еВ - Гнатик, Р.Б. (Кинематика и физика небесных тел, 2018)
Аналіз впливу магнітного поля Галактики на траєкторії космічних променів гранично високих енергій (КПГВЕ, E > 10²⁰ еВ), зареєстрованих детекторами «Auger» та «Telescope Array», показує, що магнетар SGR1900+14 є потенційним галактичним джерелом триплету КПГВЕ — трьох подій у крузі радіуса 2° в околі Галактичного центра (l = 35°, b = –4°). Магнетар SGR1900+14 — нейтронна зоря з магнітним полем порядку 10¹⁵ Гс — утворився в результаті спалаху Наднової 1000...6000 років тому. Досліджуються можливі прояви космічних променів, прискорених залишком цієї Наднової, внаслідок їхньої взаємодії з молекулярними хмарами міжзоряного середовища в околі Наднової. Зокрема аналізується можливість такої моделі гамма-випромінювання нововідкритого неототожненого ТеВ-гамма-джерела 2HWC J1907+084. Анализ влияния магнитного поля Галактики на траектории космических лучей предельно высоких энергий (КЛПВЭ, Е > 10²⁰ эВ), зарегистрированных детекторами «Auger» и «Telescope Array», показывает, что магнетар SGR 1900+14 является потенциальным галактическим источником триплета КЛПВЭ — трех событий в круге радиуса 2° в окрестности Галактического центра (l = 35°, b = –4°). Магнетар SGR 1900+14 — нейтронная звезда с магнитным полем порядка 10¹⁵ Гс — образовался в результате вспышки Сверхновой 1000...6000 лет назад. Исследуются возможные проявления космических лучей, ускоренных остатком этой Сверхновой, вследствие их взаимодействия с молекулярными облаками межзвёздной среды в окрестности Сверхновой. В частности, анализируется возможность такой модели гамма-излучения новооткрытого неотождествленного ТэВ-гамма-источника 2HWC J1907+084. The analysis of the influence of the Galactic magnetic field on the trajectory of cosmic rays of extremely high energies (EHECR, E > 10²⁰ eV) detected by AUGER and Telescope Array (TA) detectors shows that the magnetar SGR 1900+14 is a potential Galactic source of the EHECR triplet — three events in a circle of radius 2° in the vicinity of the Galactic Center (l = 35°, b = –4°). Magnetar SGR 1900+14 — a neutron star with magnetic field of the order of 10¹⁵ G — was formed as a result of the Supernova outburst 1000—6000 years ago. In our work we investigate possible manifestations of cosmic rays accelerated by the SNR, due to their interaction with the molecular clouds of the interstellar medium in the vicinity of Supernova. In particular, the possibility of such a gamma-ray emission model of the newly discovered unidentified TeV gamma-ray source 2HWC J1907+084 is analysed.