Формування спектру космічних променів при їхньому розповсюдженні у Галактиці - Кривдик, В.Г. (Кинематика и физика небесных тел, 2002)
Запропоновано модель розповсюдження космічних променів у Галактиці, у якій пояснюється форма їхнього спектру, у тому числі так зване «коліно» в області енергій Е = 10¹⁴—10¹⁷ еВ. На відміну від загальнопри-нятих моделей, у даній моделі враховується наявність у Галактиці численних зоряних вітрів (ЗВ), областей іонізованого водню (Н II) та залишків Наднових зірок (ЗНЗ), фізичні властивості газу і магнітні поля у яких суттєво відрізняються від властивостей газу і магнітного поля у міжзоряному просторі.