Радиационные энергетические потери релятивистских электронов и их вклад в генерацию дефектов при облучении кристаллов LiF - Неклюдов, И.М.; Малик, А.К.; Пархоменко, А.А.; Рудницкий, А.В. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Рассчитаны потери энергии релятивистских электронов (250 МэВ) на тормозное излучение γ -квантов и определен энергетический спектр последних. Рассмотрены различные механизмы взаимодействия фотонов с ионной и электронной подсистемами LiF: фотоядерные реакции, рождение электрон-позитронных пар, комптон- и фотоэффекты. Учтен вклад каждого из них в генерацию радиационных нарушений. Сделан вывод, что основными процессами, приводящими к созданию дефектов в LiF, являются ионизационные. Розраховані втрати енергії релятивістських електронів (250 МеВ) на гальмове випромінювання γ-квантів і визначено енергетичний спектр останніх. Розглянуті різні механізми взаємодії фотонів з іонною та електронною підсистемами LiF: фотоядерні реакції, народження електрон-позитронних пар, комптон- і фотоефекти. Ураховано вклад кожного з них в генерацію радіаційних порушень. Зроблено висновок, що основними процесами, які приводять до утворення дефектів в LiF, являються іонізаційні. Energy losses on gamma-ray quantum bremsstrahlung of relativistic electrons (250 MeV) are calculated in the article. Gamma-ray quantum bremsstrahlung energy spectrum is detected. Various interaction mechanisms between photons and ion- and electron-subsystems LiF are considered in the article: photonuclear reactions, electronpositron pairs production, Compton- and photoeffects. Contribution each of them to radiation violation is taken into account. Conclusion is main processes of defects production in LiF are ion processes.