Просторові варіації еквівалентних ширин ліній нейтрального заліза в сонячній грануляції - Стоділка, М.І. (Кинематика и физика небесных тел, 2001)
Використовуючи метод прискореної Λ-ітерації, розв’язано двовимірну (2D) нерівноважну задачу переносу випромінювання для квазістаціонарної та повністю нестаціонарної моделей сонячної грануляції. Розрахунок ліній нейтрального заліза зроблено для 21-рівневої моделі атома. При обчисленні реальних профілів ліній враховувались доплерівські зсуви (обумовлені конвективними рухами речовини) профілів коефіцієнта поглинання вздовж поширення променя. Досліджено просторові варіації еквівалентних ширин W сильної, помірної та двох слабких ліній Fe І (λλ 388.625, 525.021, 670.357 та 671.032 нм), які утворюються на різних глибинах сонячної атмосфери.