Елементи структуралізму в літературознавчій концепції Дмитра Чижевського - Забіяка, І. (Слово і Час, 2014)
Стаття присвячена ролі структуралізму у формуванні літературознавчих концепцій Дмитра
Чижевського. Розглянуто питання участі вченого в діяльності та публікаціях Празького
лінгвістичного гуртка, простежено динаміку зацікавлень дослідника, проаналізовано окремі його
статті з акцентом на структуральному методі. Визначено вплив цього методу на концепцію стилю
науковця, на принципи впорядкування “Історії української літератури”. The article outlines the role of structuralism in the formation of Dmytro Chyzhevsky’s literary
concepts. The author focuses on the scientist’s participation in the activities and publications of the
Prague linguistic circle, as well as on the development of Chyzhevsky’s academic interests. His articles
are analyzed with emphasis on the elements of structural method inherent to them. It is shown that
structuralism exerted profound influence on Chyzhevsky’s concept of style and on the constructive
principles of his “History of Ukrainian Literature”. Статья посвящена роли структурализма в
формировании литературоведческих концепций Дмитрия
Чижевского. Рассмотрены вопросы участия ученого в
деятельности и публикациях Пражского лингвистического
кружка, прослежена динамика интересов исследователя,
проанализированы отдельные его статьи с акцентом
на структуральном методе. Определено влияние этого
метода на концепцию стиля ученого, на принципы
упорядочения “Истории украинской литературы”.