Старение сплава типа Hastelloy в ультразвуковом поле - Бакай, С.А. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Исследованы процессы старения в Ni-Mo-Cr-сплаве типа Hastelloy. Установлена интенсификация старения при термической обработке в ультразвуковом поле закаленного материала (термоультразвуковая обработка) и дано физическое обоснование выбора акустических параметров. Определены оптимальные режимы старения при термической и термоультразвуковой обработках сплава типа Hastelloy. Досліджені процеси старіння в Ni-Mo-Cr-сплаві типу Hastelloy. Встановлена інтенсифікація старіння під час термічної обробки в ультразвуковому полі загартованого матеріалу (термоультразвукова обробка) та дано фізичне обґрунтування вибору акустичних параметрів. Визначені оптимальні режими старіння під час термічної та термоультразвукової обробки сплаву типу Hastelloy. Aging processes in Ni-Mo-Cr alloy Hastelloy type was investigated. Hardened material aging intensification under thermal treatment in ultrasonic field (thermal-ultrasonic treatment) was established. Physical justification of choice acoustic parameters has been given. Optimum regimes of alloy aging under thermal and thermal-ultrasonic treatments are defined.