Збудження альвенівських хвиль у плазмі спалахових петель сонячної корони - Колесниченко, О.Я.; Юхимук, А.К. (Кинематика и физика небесных тел, 2001)
На основі кінетичної теорії розглянуто збудження альвенівських хвиль в замагніченій плазмі енергійними (надтепловими) іонами. Знайдено вирази для інкремента нестійкості плазми та порогу нестійкості, що виникає за рахунок циклотронного резонансу і характеризується хвильовими числами порядку оберненого ларморівського радіуса енергійних іонів. Показано, що наявність малої кількості надтеплових іонів з локалізованою по пітч-кутах функцією розподілу може призвести до збудження альвенівських хвиль у плазмі. Розглянута нестійкість може розвиватись у плазмі спалахових петель сонячної корони.