Нанонаука: перспективи наукових досліджень - Чекман, І.С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Узагальнено літературні дані та результати власних досліджень в області нанонауки, нанотехнологій, наноматеріалів. Нанонаука буде розвиватися шляхом проведення фундаментальних досліджень нанометрових об'єктів; розробки технологій синтезу наноматеріалів; вивчення їх властивостей; застосування нанопрепаратів у медичній практиці, встановлення можливих токсичних впливів на організм. Доцільним буде вивчення впливу нанотехнологій і наноматеріалів на зовнішнє середовище, підготовка спеціалістів для роботи в області нанонатехнологій. Обобщены литературные данные и результаты проведенных исследований в области нанонауки, нанотехнологий, наноматериалов. Нанонаука будет развиваться путем проведения фундаментальных исследований нанометрических объектов; разработки технологий синтеза наноматериалов; изучения их свойств; применения нанопрепаратов в медицинской практике, установления возможных токсических влияний на организм человека. Необходимо изучать влияние нанотехнологий и наноматериалов на окружающую среду, готовить специалистов в области нанонатехнологий. In the article literary data and results of own investigations concerning nanoscience, nanotechnologies, nanomaterials are summarized. Nanoscience will be developed by fundamental research of nanometric objects; development of nanomaterials synthesis technologies, studying of their properties; application of nanodrugs in medical practice, establishment of their possible toxic influences on human organism. It is expedient to study influence of nanomaterials on environment, prepare specialists in nanotecnologies.