Сонячна активність в листопаді-грудні 1985 р. та її вплив на швидкі варіації інтенсивності в спектральних лініях комети Галлея - Борисенко, С.А.; Шульман, Л.М. (Кинематика и физика небесных тел, 2001)
Розглянуто можливість впливу сонячної активності на формування ви-сокоамплітудних швидких варіацій в спектральних лініях С2 комети Галлея. Добові числа сонячних плям та потоки протонів з енергіями понад 1 МеВ зіставлено зі спектральними варіаціями цих смуг. Показано, що комета в періоди спостережень проектувалась на активну область Сонця, але швидкі варіації інтенсивності спектральних ліній в основному збігаються в часі лише з потоками сонячних протонів з енергіями не більше 4 МеВ. Побудовано алгоритм взаємно кореляційного аналізу для дискретних рядів спостережень з прогалинами, отримані коефіцієнти взаємної кореляції, взаємно кореляційні, функції, та фур'є-спектри для усіх серій спектральних спостережень комети Галлея, що були проведені в рамках програми СОПРОГ у листопаді—грудні 1985 р. Рассмотрена возможность влияния солнечной активности на формирование высокоамплитудных быстрых вариаций в спектральных линиях кометы Галлея. Суточные числа солнечных пятен и потоки протонов с энергиями более 1 МэВ сопоставляются со спектральными вариациями этих полос. Показано, что комета в период наблюдений проектировалась на активную область, но быстрые вариации интенсивности спектральных линий совпадают во времени только с потоками солнечных протонов с энергиями не более 4 МэВ. Построен алгоритм взаимно корреляционного анализа для дискретных наблюдений с промежутками, получены коэфи-циенты взаимных корреляций, взаимно корреляционные функции и фурье-спектры для всех серий спектральных наблюдений кометы Галлея полученных в рамках программы СОПРОГ в ноябре—декабре 1985 г.