Поняття «соціальна інновація»: типи визначень, приклади застосування - Бойко-Бойчук, Л.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Виокремлено три типи сучасного трактування поняття "соціальна інновація": 1) ідеї, стратегії, концепти, форми
організації в соціальній сфері; 2) процес здійснення змін (впровадження нових рішень), тривала соціальна зміна,
нестандартні рішення соціальної проблеми; 3) здійснення змін у поведінці та уподобаннях людей, у процесах впливу на зміни, у регулюванні економічних, соціальних та політичних процесів. Спільною для всіх трьох типів визначень
ознакою є належність інновації до реалізації соціальних потреб. Крім того, в роботі наведено низку проектів щодо
дослідження шляхів впровадження соціальних інновацій: інноваційний журналізм, мережі соціальних інновацій,
соціально-інженерний парк і ін. Выделено три типы современной трактовки понятия
"социальная инновация": 1) идеи, стратегии, концепты,
формы организации в социальной сфере; 2) процесс осуществления изменений (внедрение новых решений),
длящееся социальное изменение, нестандартные решения социальной проблемы; 3) осуществление изменений в поведении и предпочтениях людей, в процессах
влияния на изменения, в регулировании экономических, социальных и политических процессов. Общим для
всех трeх типов определений признаком является принадлежность инновации к реализации социальных потребностей. Кроме того, приведено ряд проектов по исследованию путей внедрения социальных инноваций:
инновационный журнализм, сети социальных инноваций, социально-инженерный парк и др. Three types of modern definitions for "social innovation" notion are outlined. They are: 1) ideas, strategies, concepts, forms of organization in social sphere; 2) process of changing (implementing new decisions), continuing social change, nonstandard decisions of social problem; 3) making changes in people's behavior and preferences, in processes of impact on changes, in regulation of economic, social and political processes. The common feature for all three types is the accessory of innovation to social needs' realization. Besides, several projects on the ways of social innovation implementation are presented: innovation journalism, social innovation networks, social engineering park etc.