Практика створення в Україні інформаційно-вимірювальної GNSS-системи та мережної VRS-технології забезпечення геодезичних і кадастрових зйомок - Яцків, Я.С.; Харченко, В.П.; Шокало, В.М.; Терещук, О.І.; Жаліло, О.О.; Кондратюк, В.М.; Лук'янов, О.М.; Литвин, М.О.; Шелковєнков, Д.О.; Куценко, О.В.; Желанов, О.О.; Грінченко, О.В.; et al. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Наведені результати виконання науково-технічного пілотного проекту 2007 р. впровадження в Україні сучасних
супутникових технологій високоточного координатного забезпечення геодезичної зйомки, підтримки державного
кадастру, землевпорядкування. Створено прототип інформаційно-вимірювальної супутникової GPS/GNSS-системи, що реалізує мережну (зональну) диференціальну VRS-корекцію похибок спостережень та надання інформаційних послуг на території регіону, що обслуговується. Проведені експериментальні випробування з використанням
вимірювальної інформації мережі GPS/GNSS станцій в м. Київ (ГАО НАНУ), м. Чернігів (ЧДІЕУ), м. Прилуки Чернігівської обл. та тестових спостережень споживачів. Показано, що в зоні дії мережі станцій з міжбазовими відстанями 130—
150 км досягається сантиметрова/субдециметрова точність координатних визначень (одно- та двочастотні GPS-
приймачі) в режимі післясеансної обробки. При реалізації DGPS/RTK позиціювання в реальному часі споживачі можуть виконувати геодезичну RTK-зйомку (точність — 2÷5 см) в радіусі 20 км відносно найближчої базової станції. Представлены результаты выполнения научно-технического пилотного проекта 2007 г. внедрения в Украине современных спутниковых технологий высокоточного координатного обеспечения геодезической съемки,
поддержки государственного кадастра, землеустройства. Создан прототип информационно-измерительной
спутниковой GPS/GNSS-системы, которая реализует
принципы сетевой (зональной) дифференциальной
VRS-коррекции погрешностей наблюдений и предоставления информационных услуг на всей территории
обслуживаемого региона. Проведены экспериментальные испытания с использованием измерительной информации сети GPS/GNSS станций в г. Киев (ГАО
НАНУ), г. Чернигов (ЧГИЭУ), г. Прилуки Черниговской обл. и тестовых наблюдений потребителей. Показано, что в зоне действия сети станций с межбазовыми
расстояниями 130—150 км достигается сантиметровая/субдециметровая точность координатных определений (одно- и двухчастотные GPS-приемники) в режиме постобработки. При реализации DGPS/RTK позиционирования в реальном времени потребители могут
выполнять геодезическую RTK-съемку (точность — 2—
5 см) в радиусе 20 км относительно ближайшей базовой
станции. Results of scientific and technological pilot project carried out in 2007 for the implementation of modern satellite technologies of high precision positioning for geodetic and cadastre survey, support of the land management in Ukraine are presented. The prototype of information and measuring GPS/GNSS-system that realizes the network (area) differential VRS error corrections of satellite observations and grants the information services on all the territory of currently served region was made. Using the measurements of GPS/GNSS station network (Kiev, Chernigov, Priluki of the Chernigov region) and user's GPS observations experimental tests were carried out. It is shown that cen-timeter/sub-decimeter accuracy of positioning (using both single- and dual-frequency user GPS r-ceivers) in a mode of post-processing is achieved in an operative range of the GPS/GNSS network with the baselines 130—150 km. DGPS/RTK mode of positioning could provide geodetic RTK surveying with accuracy of 2—5 cm in the radius of 20 km around the nearest GPS base station.