"...Що робиться там, де людина не може бачити": метафізичний горизонт творчого мислення Михайла Коцюбинського - Лях, Т. (Слово і Час, 2014)
У статті розглядається метафізичний горизонт творчого мислення М. Коцюбинського у зв’язку з філософськими вченнями. Досліджено концепти духовної сфери людини (душа, серце, втома, сон, море, небо), образи-символи, зміну часу і простору, художні деталі в їхньому стосунку до метафізичної природи людського буття в індивідуальному сприйнятті письменника. The article investigates the metaphysical dimensions of M. Kotsiubynsky’s oeuvre in terms of metaphysical philosophy. The concepts of the human’s spiritual sphere (soul, heart, fatigue, dream, sea, heaven), symbols, changes in textual time and space and artistic details are studied regarding the concept of the human being’s metaphysical nature developed by the writer. В статье рассматривается метафизический горизонт творческого мышления Михаила Коцюбинского в связи с философскими учениями. Исследованы концепты духовной сферы человека (душа, сердце, усталость, сон, море, небо), образы- символы, перемена времени и пространства, художественные детали по отношению к метафизической природе человеческого бытия в индивидуальном восприятии писателя.