Микола Зеров у "сторозтерзаному" Києві (1917 - 1918) (із майбутньої книжки) - Панченко, В. (Слово і Час, 2014)
Із залученням архівного матеріалу автор реконструює історію життя, педагогічної й літературної
діяльності Миколи Зерова в 1917–1918 рр. Значна увага приділена дослідженню близького
Зерову київського літературно-мистецького середовища цієї пори (2-а Українська гімназія
ім. Кирило-Мефодіївського братства, “ложа” Г. Нарбута, коло Б. Якубського). Факти біографії
педагога, перекладача й поета подано на тлі складних суспільно-політичних подій, пов’язаних
із боротьбою України за свою державність і національно-культурне відродження. Using the archive materials, the author reconstructs Mykola Zerov’s life story, as well as pedagogical
and literary activities in 1917–1918. Chief attention is paid to Zerov’s literary and artistic environment in
Kyiv of that time (the 2nd Cyril and Methodius Brotherhood Ukrainian gymnasium, H. Narbut’s “lodge”,
B. Yakubsky’s circle). The biography of Ukrainian educator, translator and poet is shown against the
backdrop of complex social and political developments called forth by the Ukrainians’ struggle for
national state and cultural revival. С привлечением архивного материала автор
реконструирует историю жизни, педагогической
и литературной деятельности Миколы Зерова в
1917–1918 гг. Значительное внимание уделено
исследованию близкого Зерову киевского
литературно-художественного окружения этой
поры (2-я Украинская гимназия им. Кирило-
Мефодиевского братства, “ложа” Г. Нарбута,
круг Б. Якубского). Факты биографии педагога,
переводчика и поэта представлены на фоне
сложных общественно-политических событий,
с вязанных с борьбой Украины за свою
государственность и национально-культурное
возрождение.