Сравнение положений и собственных движений звезд каталога FONAC с данными каталогов HIPPARCOS и СМС11 - Яценко, А.И. (Кинематика и физика небесных тел, 2000)
Разности положений и собственных движений FONAC - Hic и FONAC - СМС11 разлагались в ряд по ортогональным функциям, зависящим от экваториальных координат и блеска звезд. Средние квадратичные разности FONAC - СМС11 после учета значимых коэффициентов разложения составляют в среднем по обеим координатам 0.24" для положений и 0.0050"/год для собственных движений. Аналогичные оценки для разностей FONAC - Hic равны 0.19" и 0.0037"/год. Принимая во внимание высокую точность каталога HIPPARCOS, последние могут служить характеристикой точности каталога FONAC в случайном отношении. Різниці положень та власних рухів FONAC - Hic і FONAC - СМС11 розкладались в ряд за ортогональними функціями, що залежать від екваторіальних координат та блиску зір. Середні квадратичні різниці FONAC - СМС11 після врахування значимих коеффіцієнтів розкладу складають в середньому для обох координат 0.24” в положеннях та 0.0050"/рік для власних рухів. Аналогічні оцінки для різниць FONAC - Hic дорівнюють 0.19" та 0.0037"/рік. Маючи на увазі високу точність каталоги HIPPARCOS, останні можуть характеризувати точність каталога FONAC у випадковому відношенні. The (FONAC - Hie) and (FONAC - CMC 11) differences of coordinates and proper motions were considered as orthogonal functions dependent on equatorial coordinates and magnitude of stars. After the systematic part of the expansions is taken into account the root-mean-square differences (FONAC -CMCI1) are, on the average, 0.24" in both coordinates for positions and 0.0050"/yr for proper motions. The similar estimate for the differences (FONAC - Hie) are 0.19" and 0.0037"/yr. In view of the high accuracy of the HIPPARCOS catalogue, the latter quantities may characterize the random errors of the FONAC catalogue.